Over de auteur

julesprast_2017_250x250

Drs. Jules Prast (Eindhoven, 1961) bracht zijn jeugd door in het Brabantse land. Na zijn eindexamen gymnasium alfa in 1979 studeerde hij geschiedenis aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in de persgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Tijdens zijn studie werkte hij enige jaren in deeltijd als journalist en publiceerde hij in verschillende kranten en tijdschriften.

Loopbaan
Na het afronden van zijn studie vervulde hij zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht (1988-1989). Hij was verbonden aan de officiersopleiding van de luchtmacht, waar hij doceerde over vrede en veiligheid, en over krijgsmacht en samenleving.

Vervolgens werd hij voorlichter bij het Ministerie van Financiën in Den Haag (1989-1994). Aansluitend bekleedde hij leidinggevende posities bij ABN Amro en Philips. Bij ABN Amro was hij hoofd persvoorlichting (1994-2000) en bij Philips achtereenvolgens groepsdirecteur communicatie (2000-2008) en bestuursadviseur (2008-2010).

Ziekte
Toen de ziekte sarcoïdose zich openbaarde, moest hij abrupt een punt zetten achter zijn werkend leven. Hij werd duurzaam en blijvend arbeidsongeschikt bevonden.

De schade aan hart, longen en zenuwstelsel, de regelmatig terugkerende ziekteactiviteit en de chronische pijn en vermoeidheid beperken hem in zijn fysieke uithoudingsvermogen. Hij moet veel rusten en heeft daardoor weinig beschikbare tijd in een dag.

Zenboeddhisme
In 2007 kwam hij tijdens een cursus zenmeditatie in aanraking met boeddhisme. Het duurde even voordat hij in deze nieuwe dimensie landde, maar sinds het kwartje viel, is hij een beoefenaar in de traditie van het zenboeddhisme.

Hij is lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam. In 2013 ontving hij daar uit handen van zijn leraar, zenmeester Nico Tydeman de lekengeloften, intenties en voorschriften (jukai), en zijn boeddhistische naam, Taigu.

Taigu is ook de inspirationele naam waarvan Jules zich bedient wanneer hij zich als auteur blijft verwonderen over de diversiteit aan spirituele krachten die huizen in een ondefinieerbaar boeddhisme.

Publicaties
Schrijven maakt Jules blij. Dus als hij kan, schrijft hij, zo nodig vanuit zijn bed. Ondanks een haperend lichaam en soms een sputterende cognitie probeert hij zijn creatieve energie levend te houden en zijn verbeelding te voeden met literatuur en poëzie. Ook de geschiedenis blijft hem boeien. Als lezer heeft Jules een passie voor de ideeëngeschiedenis van de late achttiende tot de vroege twintigste eeuw.

Vanaf 2012 was hij lid van de redactie van SarcoScoop, het kwartaalmagazine van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN). Toen de belasting hem echter te zwaar werd, verliet hij in 2016 de redactie.

Nu publiceert hij de website Sarcoziek.nl met informatie en een blog over sarcoïdose en zijn leven als patiënt. Sommige van zijn blogartikelen verschijnen eveneens in zijn column op de website van de SBN.

Daarnaast onderhoudt hij eveneens een website en een blog over zen en boeddhisme, Boeddhaweg.nl. Zijn artikelen hier verschijnen meestal eveneens in zijn column in het Boeddhistisch Dagblad, een webmagazine met lezers in Nederland en België.

In november 2018 verscheen zijn boek over de geschiedenis van het antirevolutionaire dagblad De Standaard.

Jules woont met zijn gezin in Woerden, ‘de hoofdstad van het Groene Hart’.